Afschaffen werelddekking zorgverzekering nog ver weg

Afschaffen werelddekking zorgverzekering nog ver weg

Reisverzekering werelddekkingHet afschaffen van de werelddekking van de zorgverzekering zal niet vanaf 1 januari 2017 ingaan. Sterker nog; een akkoord is nog ver weg. Veel partijen in de Tweede Kamer hebben namelijk aangegeven er weinig voor te voelen dat Nederlanders buiten Europa de zorgkosten voor hun eigen rekening moeten nemen. Ze vinden dat te veel gedoe voor te weinig besparing.

Geen bewijs voor besparing

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kan overigens nog geen bewijs aanleveren van de jaarlijkse besparing van 60 miljoen euro die de afschaffing van de werelddekking zou opleveren.

Het plan van minister Schippers dateert al van het eerste kabinet Rutte van VVD en CDA en hoeft vandaag de dag ook niet te rekenen op steun vanuit coalitiepartij PvdA. Die partij wil dat de wet een uitzondering maakt voor de 5 miljoen chronisch zieken in Nederland, zodat zij wel over de hele wereld verzekerd zijn.

Weinig heil

Echter zien de overige partijen in de Tweede Kamer weinig heil in het voorstel. SP-Kamerlid Leijten: “We creëren ontzettend veel bureaucratie, de bezuiniging is onduidelijk, ik kom eigenlijk tot de conclusie dat we het beter niet kunnen doen.”  D66 vreest voor de kosten die jarenlang gemaakt gaan worden voor de voorlichting aan verzekerden over de dekking van zorg buiten Europa.

Ook PVV vindt het schrappen onnodig, aangezien een onverzekerde buitenlander in Nederland ook gratis zorg krijgt. Zelfs het CDA, die in het vorige kabinet nog heeft getekend voor deze bezuiniging, ziet er nu niets meer in.

Zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars klaagden al eerder over de haalbaarheid van het schrappen van de werelddekking per 1 januari 2017.  De wet had op 1 juli door de Eerste en Tweede Kamer goedgekeurd moeten worden en minister Schippers heeft inmiddels om uitstel gevraagd in het debat.

Dat betekent in ieder geval dat 1 juli niet gehaald gaat worden, waardoor in ieder geval ook volgend jaar de werelddekking gewoon onderdeel is van de basisverzekering voor iedereen.

Reisverzekering

In het originele voorstel moesten mensen die buiten Europa op vakantie gaan of een studie, stage of opleiding volgen een reisverzekering afsluiten voor het verzekeren van medische kosten. Voor Nederlanders die voor hun werk of bedrijf buiten Europa verblijven bleef de werelddekking wel intact, maar moest er voldaan worden aan ingewikkelde voorwaarden.

Geen reactie's

Geef een reactie