CZ verhoogd premie met 7,5% in 2017

CZ verhoogd premie met 7,5% in 2017

Medicijnen nieuwsbericht CZNa DSW maakt ook CZ de zorgpremie voor 2017 bekend. CZ verhoogt de premie voor de basiszorgverzekering met 7,5%. Dat komt neer op een stijging van 7,90 Euro per maand waarmee de premie voor de basisverzekering in 2017 neerkomt op 112,85 Euro per maand.

Volgens CZ ligt de premie onder de kostprijs; er wordt namelijk verwacht in 2017 gemiddeld 125,20 Euro aan zorgkosten per verzekerde te besteden. Het verschil betaalt CZ uit de eigen reserves en trekt hier 420 miljoen Euro voor uit om dit verschil te kunnen overbruggen. Dat is het vermogen van CZ minus de financiële buffer die de verzekeraar volgens de wet moet aanhouden.

Geleidelijke premieontwikkeling

Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren geeft hierover het volgende aan: “Meer van onze overreserve inzetten voor 2017 zou heel onverstandig zijn, dan moet onze premie het jaar erop, in 2018, met meer dan 20 procent omhoog. Daar durf ik bij onze verzekerden niet mee aan te komen.”

Dit jaar heeft de verzekeraar 570 miljoen euro ingezet, waardoor de hoogte van de premie 15 euro onder de kostprijs kon blijven. Om te zorgen voor een geleidelijke premieontwikkeling, verdeelt CZ het inzetten van de overreserves over meerdere jaren.

Premiestijging dankzij uitbreiding basispakket

Volgens CZ stijgt de premie, onder andere, omdat het basispakket is uitgebreid. Zo zijn bijvoorbeeld noodzakelijke operaties aan bovenoogleden, medisch noodzakelijke besnijdenissen en therapieën voor patiënten met etalagebenen aan het basispakket toegevoegd.

Ook de beschikbaarheid van nieuwe en duurdere geneesmiddelen maakt dat de premie omhoog moet. De verzekeraar verwacht dat de zorgkosten de komende jaren met 3% tot 4% per jaar gaan stijgen.

Eerste zorgpremies bekend

DSW maakte in september als eerste de premie voor 2017 bekend. Zij verhoogden de maandelijkse premie met 9,25 euro waardoor deze uitkomt op 108 euro. Stad Holland, onderdeel van DSW, heeft als derde verzekeraar zijn premie voor de zorgverzekering van 2017 bekendgemaakt. Ook zij voeren een flinke verhoging door van 10 euro per maand (120 euro per jaar). Dus fors meer dan de voorspelling van € 3,50 per maand die minister Schippers deed. De premie van Stad Holland komt daarmee uit op € 112,- per maand.

Geen reactie's

Geef een reactie