Tweede Kamer akkoord met Nieuwe WGA 2017

Tweede Kamer akkoord met Nieuwe WGA 2017

WGA eigen risodragerOp 22 maart 2016 heeft de Tweede Kamer ingestemd met de voorgestelde wijzigingen in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). Alle werkgevers in Nederland dienen voor 1 oktober 2016 te kiezen tussen een publieke verzekering bij het UWV of voor het WGA-eigenrisicodragerschap, gecombineerd met een verzekering bij een private verzekeraar.

Waarom eigen risico dragen voor de WGA?

Door aanvaarding van de Wet is het voor verzekeraars weer mogelijk om voor de WGA te concurreren met het UWV. Zo worden per 1 januari 2017 het WGA risico voor medewerkers met een vast of flex dienstverband samengevoegd en vervalt de minimumpremie bij het UWV. De keuze voor bedrijven om eigenrisicodrager te worden voor de WGA (al dan niet in combinatie met het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet) is daardoor mogelijk aantrekkelijker. Vooral nu ondernemingen met een schadehistorie de lopende WIA-uitkeringen bij overstap per 2017 kunnen achterlaten bij het UWV. Zij beginnen met een min of meer schone lei bij een private verzekeraar. Naast een premievoordeel kunnen werkgevers dan tevens gebruik maken van de bereidheid van verzekeraars om mee te betalen aan de kosten van re-integratie van langdurig zieke medewerkers.

Eigenrisicodrager worden?

De verwachting is dat veel ondernemingen gebruik gaan maken van de overstapmogelijkheid. Het tijdsbestek om een beslissing te nemen is echter kort. Wil een bedrijf eigen risicodrager worden? Dan dient de Belastingdienst voor 1 oktober 2016 in het bezit te zijn van de door de verzekeraar af te geven garantieverklaring.

Niet vroeg genoeg

De komende periode kunt u als klant van UPIVA regelmatig updates verwachten op dit terrein, want voor een weloverwogen beslissing is echter tijd nodig. Veel werkgevers hebben inmiddels onze WGA Quick Scan ingevuld. Nog niet ingevuld? U kunt deze vinden op www.upiva.nl/wgascan. Voor meer informatie bel 088-0008333 of mail info@upiva.nl.

Geen reactie's

Geef een reactie