Verzekeraar CZ maakt ziekenhuistarieven bekend

Verzekeraar CZ maakt ziekenhuistarieven bekend

ZiekenhuistarievenWat kost een bezoek aan de specialist eigenlijk? En hoeveel betaalt u voor een operatie aan neus- of keelamandelen? Veel mensen weten niet wat de prijs is van een behandeling. Zorgverzekeraar CZ heeft als eerste verzekeraar de ziekenhuistarieven van behandelingen gepubliceerd. “Wij vinden dat u mag weten wat uw zorg kost. En begrijpen dat u informatie over de prijs én kwaliteit van zorg wilt. Zodat u de beste keuze kunt maken”, meldt CZ op zijn website.

CZ geeft in eerste instantie inzicht in de ziekenhuistarieven die vallen binnen het maximale eigen risico van 885 euro. Met de publicatie van de tarieven reageert CZ op de oproep van de Consumentenbond om zogenoemde gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar te maken.

Transparante ziekenhuistarieven

De Consumentenbond wil dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars transparanter worden over de gemaakte prijsafspraken. Op deze manier kunnen patiënten beter inschatten wat een behandeling gaat kosten en ook de prijzen van ziekenhuizen vergelijken. Volgens de Consumentenbond werden eerdere beloftes om de informatievoorziening te verbeteren niet of nauwelijks nagekomen. “Wij eisen verbetering en we roepen consumenten op deze oproep te ondersteunen. Zo kunnen we samen de druk op beide partijen verhogen.”

Mistery guests

De Consumentenbond deed eigen onderzoek met ‘mystery’-patiënten, die ze de prijzen van behandelingen lieten opvragen bij zorgverzekeraars en ziekenhuizen. De bedragen van bepaalde behandelingen kunnen volgens de bond uiteenlopen tot enkele duizenden euro’s tussen ziekenhuizen.

 

Geen reactie's

Geef een reactie