Op 20 april was de eerste Dag van de Fietshelm, georganiseerd door Artsen voor Veilig Fietsen. De fietshelm verkleint het risico op hersenletsel met wel 60% en kan veel leed voorkomen, zeker onder kinderen en (oudere) e-bikers.
De fietshelm verkleint het risico op hersenletsel met wel 60 procent en kan bij een ongeluk veel leed voorkomen, zeker bij kwetsbare fietsers zoals kinderen en (oudere) E-bikers. De Landelijke Dag van de Fietshelm 2022 is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen in samenwerking met het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting.
Volgens cijfers van het CBS (2020) zijn er jaarlijks steeds vaker verkeersongelukken waar fietsers bij betrokken zijn (SWOV 2021 verkeersveiligheid). Een groot deel van de fietsers, die door een verkeersongeval ernstig gewond raakt of overlijdt, heeft hersenletsel. Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60 procent en op dodelijk hersenletsel met 71 procent.
“De fietshelm komt nog te weinig voor in het Nederlandse straatbeeld”, zegt dr. Marcel Aries, mede- initiatiefnemer en neuroloog-intensivist in het Maastricht UMC. “De fietshelm heeft in Nederland een slecht imago. Wij als fietsland denken dat we kunnen fietsen en een helm niet nodig hebben, maar de cijfers bewijzen het tegendeel. Wij als Artsen voor Veilig Fietsen vinden dat er verandering in moet komen en de verkeersveiligheid van fietsers moet verbeteren.”
Voor meer informatie zie ook Artsen voor Veilig Fietsen