18 jaar en zorgverzekering

Zodra iemand 18 jaar wordt moeten er een aantal zaken worden geregeld. Eén daarvan is de zorgverzekering, deze wordt vaak vergeten. Tot de 18e verjaardag vallen jongeren nog onder de polis van hun ouders. Zodra ze 18 jaar worden gaan ze premie voor dezelfde polis betalen. Dit is over het algemeen een duurder pakket dan dat de jongvolwassenen nodig hebben. Het aanvullend pakket is vaak door de ouders afgesloten toen er kosten voor een beugel gedeclareerd moesten worden. Of het pakket is afgesloten omdat de ouders zelf hoge zorgkosten hebben en kinderen op dezelfde polis automatisch hetzelfde pakket krijgen.

Keuze

Dan wordt je 18 jaar en moet je zelf een zorgverzekering uitkiezen, wat kies je? Onder de 18 jaar worden je tandartskosten nog vergoed vanuit de basisverzekering. Zodra je 18 jaar wordt moet je daar dus over gaan nadenken of je daar een verzekering voor wilt afsluiten. Over het algemeen hebben jongvolwassenen een goed gebit en gaan ze alleen naar de tandarts voor de halfjaarlijkse controle. Dan is het overbodig om een tandartsverzekering te nemen aangezien je dan meer premie betaalt dan de kosten voor die controle. Is de 18-jarige iemand die veel sport en wel eens een fysiotherapeut bezoekt, dan kan het handig zijn om een aanvullende verzekering met fysiotherapie af te sluiten.

Zorgtoeslag

Vanaf dat de jongvolwassenen 18 jaar zijn kunnen ze ook zorgtoeslag aanvragen. Dit wordt veel vergeten waardoor ze veel geld laten liggen. Zorgtoeslag wordt berekend op het inkomen van de 18-jarige en niet op het inkomen van de ouders.

Is er hulp nodig bij het afsluiten van een passende zorgverzekering van uw 18-jarige? De adviseurs van UPIVA helpen u graag verder met het maken van een goede keuze.

Bron: AD