Vergoeding paramedische herstelzorg na corona jaar verlengd

Covid-19 patiënten die last hebben van ernstige klachten of beperkingen kunnen onder voorwaarden paramedische herstelzorg vergoed blijven krijgen uit de basisverzekering. De regeling zou lopen tot 1 augustus 2021, maar wordt op verzoek van de Tweede Kamer verlengd tot 1 augustus 2022.

“Het is belangrijk dat patiënten die in de tweede of derde golf ernstige Covid-19 hebben doorgemaakt ook paramedische herstelzorg kunnen krijgen vanuit de basisverzekering,” aldus de demissionair minister voor Medische Zorg en Sport.

Klachten tijdens herstel

Sommige mensen die een besmetting met het coronavirus hebben doorgemaakt, ervaren tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen. Voorbeelden van deze klachten zijn: benauwdheid, conditiegebrek, vermoeidheid, spierpijn of geheugen- en concentratieproblemen. Bij beperkingen kan het gaan om niet kunnen traplopen, problemen hebben met zelfverzorging, slechts kleine afstanden kunnen lopen, geen boodschappen kunnen doen en het werk niet meer kunnen doen. Paramedische herstelzorg richt zich op het verminderen van deze klachten. Paramedische herstelzorg bestaat uit:

Fysiotherapie of oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
Ergotherapie: maximaal 10 uur
Diëtetiek: maximaal 7 uur
Logopedie: geen maximum

Van de paramedische herstelzorg kan alleen gebruik worden gemaakt na verwijzing van een huisarts of medische specialist. Wel geldt het eigen risico. Normaal gesproken wordt er eerst onderzoek gedaan onder een kleine groep mensen om de effectiviteit te onderzoeken en het daarna tijdelijke toe te laten aan de basisverzekering. In het geval van Covid-19 is het direct voor alle Nederlanders beschikbaar gemaakt. Wie deze zorg uit de basisverzekering vergoed wil krijgen, moet bereid zijn mee te doen aan het onderzoek.

Bron: Skipr & Zorginstituut Nederland